All framgång bygger på att sätta mål. Det är en stor, ansträngande och långsiktig process. Så den kräver en egen förklaring som vi kan ta en annan gång. Här följer istället fyra ursmarta tips, som vid sidan om ditt målfokus, förkortar vägen till framgång.

1 • Be om hjälp
Många har svårt för att be om hjälp, då det kan tyckas vara ett tecken på svaghet. Men det är egentligen tvärtom. Det är ett bevis på att vi verkligen vill någonting. Vi gillar ju att hjälpa. De flesta älskar det. Så ekvationen går inte riktigt ihop.

Framförallt män är dåliga på att be om hjälp. Förödande statistik visat att män inte kan hantera stolthet. En extrem ytterlighet kan vara att män hellre tar till hagelbössan när kvinnor hellre ringer en vän. Det är ingen skuld eller skam i att misslyckas. Men du kan behöva hjälp för att komma vidare.

2 • Sluta jämföra
Jämförelsen är förödande. Den får oss att tappa fokus. Vi ska jämföra oss med allt. Orsaken ligger ofta i att vi inte riktigt tror på oss själva. Det hämmar din utveckling och du blir som dem du jämför dig med.

Dina konkurrenter är inte så bra egentligen. Du är dessutom mycket bättre än du tror. Skillnaden mellan dig och andra är mod. Du måste inte vara bra. Du måste bara hitta ditt unika DNA och jobba med det.

3 • Bryt mönster
Undvik rutiner. Läs olika tidningar. Ta en oväntad väg till jobbet. Testa något nytt. Prata med någon du inte brukar prata med. Gör till en vana att bryta mönster. Det gör dig mindre rädd. Du får fler influenser. Blir mer kreativ och öppen för att sätta små energier i rörelse. Se det som att du därmed sätter små frön överallt som slår rot. Med tiden så växer saker och kommer förr eller senare att göra skillnad i livet.

4 • Våga säga ja
När intuitionen och magkänslan känns rätt, så ska du säga ja. Om du tvekar så kommer tvivlen. Du börjar fundera. Väga för- och nackdelar. För varje sekund som går – närmar du dig ett nej. Det logiska tänkandet är ett gissel om du vill växa och flytta dina gränser. Lösningen är att sätta dig i en situation – ”point of no return”.

Det är rädslan som begränsar dig. Rädslan för att misslyckas, avslöjas, förnedras etc. När du väl testat det förskräckliga och märkt att rädslan var obefogad, så har du tagit ett steg i avsedd riktning – framgång.

 


Johnny Billinger
Utbildad i marknadsretorik på Växjö högskola, marknadsföring genom Berghs School of Communications och diplomerad copywriter och skribent genom Batteri Communication. 25 års erfarenhet inom marknadskommunikation. Driver sen 11 år reklam- och contentmarketing byrån Espresso reklambyrå.

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera